Dietetyka
Dietetyk Katarzyna Piskorz – wiedzę na temat żywienia zdobyła kształcąc się na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczo – Humanistycznym w Siedlcach (Instytut Nauk o Zdrowiu – Katedra Dietetyki i Oceny Żywności).
„Swoją pasję do dietetyki odkryłam jeszcze na długo przed rozpoczęciem studiów. Jako sportowiec wiedziałam, że oprócz wzmożonej aktywności fizycznej, prawidłowe żywienie jest nieodłącznym elementem, który pozwala osiągnąć nie tylko wymarzoną sylwetkę, ale także pełnię zdrowia. Połączenie diety z codziennym ruchem pozwoliło mi na osiągnięcie licznych sukcesów na skalę ogólnopolską, ale oprócz tego nauczyło jak ważna jest systematyczność i rzetelność w dążeniu do swoich celów.
Udział w prelekcjach i konferencjach krajowych z zakresu prawidłowego odżywiania pozwala mi być na bieżąco z nowinkami z zakresu dietoterapii.
Prywatnie lubię aktywną formę spędzania czasu ( jazda na rowerze, spacery, bieganie czy też siłownia).
Promuję racjonalne odchudzanie i żywienie, ponieważ wg mnie nie istnieje dieta cud, ale jest za to skuteczna dietoterapia. Oprócz racjonalnego odżywiania istotne jest indywidualne podejście do każdego pacjenta, uwzględnienie jego preferencji smakowych, zdolności kulinarnych oraz zasobu czasu i funduszy czym przede wszystkim kieruję się w swojej pracy.”
Mgr Luiza Zelwowiec – dietetyk medyczny z kilkuletnim doświadczeniem w pracy z pacjentami. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na wydziale Dietetyki.
Promuje indywidualne podejście do każdego pacjenta. Planując program żywieniowy uwzględnia preferencje smakowe, zdolności kulinarne oraz zasób czasu i funduszy danej osoby. Jej głównym celem jest ukazanie nowego sposobu myślenia na temat jedzenia, gotowania i żywności oraz kształtowanie zdolności wsłuchiwania się w swój organizm. Opierając się na najnowszych doniesieniach naukowych podkreśla rolę prawidłowego żywienia, nie tylko w leczeniu nadwagi i otyłości, ale również we wspomaganiu leczenia chorób takich jak nowotwory (prowadziła cykl wykładów dla Stowarzyszenia Amazonki w Siedlcach) czy choroby skóry (swoją pracę magisterską poświęciła badaniu wpływu diety na występowanie i przebieg łuszczycy). Prywatnie lubi aktywny wypoczynek (pływanie, żeglarstwo, jazdę na rowerze). Czerpie również przyjemność z czytania książek i eksperymentów kulinarnych.
Konsultacja dietetyczna przeznaczona jest dla
osób chcących zadbać o swoje zdrowie, dobre samopoczucie i piękny wygląd
osób z nadwagą lub otyłością
osób z niedożywieniem
dzieci zdrowych i chorych
kobiet przygotowujących się do ciąży oraz matek karmiących
osób stosujących dietę wegetariańską lub wegańską
sportowców
osób w trakcie choroby nowotworowej lub po przebytej chorobie nowotworowej
osób cierpiących na choroby ściśle powiązane z dietą (cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, celiakia, choroby wrzodowe, refluks żołądkowo-przełykowy, choroby nerek, wątroby i jelit, choroby krążenia, osteoporoza)
Konsultacja informacyjna (około 15 minut)
Konsultacja informacyjna to krótka (BEZPŁATNA) rozmowa z dietetykiem, na której możesz dowiedzieć się szczegółów dotyczących przebiegu kuracji i upewnić się czy jest to sposób odpowiedni dla Ciebie.
Konsultacja wstępna (około 60 minut):
Konsultacja wstępna obejmuje:
szczegółowy wywiad zdrowotny (przebyte choroby, zażywane leki)
wywiad żywieniowy (dotychczasowy sposób odżywiania, upodobania kulinarne, tryb życia)
analizę wyników badań diagnostycznych (morfologia, lipidogram itp.)
pomiary antropometryczne (masa ciała, obwody ciała, zawartość tłuszczu i masy beztłuszczowej w ciele)
ocenę dotychczasowego sposobu żywienia i wskazanie błędów
stalanie ogólnych zaleceń dietetycznych i ramowego planu żywieniowego
Pomiar skład ciała
Dzięki takiej konsultacji dana osoba już od momentu wyjścia z gabinetu będzie mogła zacząć wdrażanie prawidłowych zachowań żywieniowych.
Konsultacja kontrolna (około 30 minut)
Konsultacja kontrolna obejmuje:
monitorowanie efektów kuracji,
wyjaśnianie bieżących problemów i wątpliwości związanych z wdrażaniem indywidualnego programu żywieniowego oraz wprowadzanie ewentualnych modyfikacji
Dodatkowo na każdej konsultacji dana osoba otrzymuje nowe przepisy kulinarne (dobrane pod względem wartości odżywczej i preferencji) oraz materiały ułatwiające wprowadzanie nowych zachowań żywieniowych. Wizyty kontrolne są również niecenioną pomocą we wzmacnianiu motywacji do wdrażania prawidłowych nawyków.
Co warto zabrać na konsultację wstępną?
wyniki badań z ostatnich 6 miesięcy (morfologia, glukoza na czczo, lipidogram- cholesterol całkowity, HDL i LDL, TG, enzymy wątrobowe, TSH)
listę przyjmowanych leków i suplementów diety (witaminy, minerały, środki odchudzające)
swój 3-dniowy jadłospis (w tym 2 dni powszednie i 1 dzień wolny od pracy)
Cennik
Pierwsza konsultacja + opracowanie tygodniowego jadłospisu z wyliczeniem wartości odżywczej i szczegółowymi przepisami kulinarnymi oraz listą zakupów potrzebnych do jego realizacji, pomiar składu ciała 120 zł
wizyta kontrolna 50 zł
Pakiety
MINI (konsultacja wstępna+3 wizyty kontrolne) 230 zł
MIDI (konsultacja wstępna+6 wizyt kontrolnych) 330 zł