Lotos to święty kwiat buddyzmu i hinduizmu. Kwiat piękny, prawdziwy cud natury. Praktycznie wszystkie jego części są jadalne. Jak na magiczną roślinę przystało, ma niezwykłe właściwości i pomaga na wiele dolegliwości, a przy tym jest smaczny.
Kwiat lotosu różowego zawiera substancje, które wyciszają umysł, redukują stres i przyjemnie odprężają. Lotos różowy jest rośliną o szerokim zastosowaniu. Jego kłącza, nasiona, młode liście i płatki kwiatowe są jadalne, posiadają także liczne właściwości prozdrowotne i dlatego wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. Kwiaty lotosu stosowane były dawniej w przypadku gorączki, cholery, wrzodów żołądka i jelit, chorób wątroby oraz w przypadku uszkodzenia naczyń krwionośnych. Kwiaty stanowiły również tonik dla serca, a po wymieszaniu z miodem nakładano je na oczy dotknięte infekcją czy zapaleniem. Lotos różowy ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości uspokajające. Napary z lotosu pomagają odprężyć umysł, zmniejszają poziom stresu i łagodzą napięcie nerwowe. Pozytywnie wpływają na koncentrację i redukują zmęczenie intelektualne. Są też doskonałym wsparciem dla długiej medytacji. Poza działaniem sedatywnym lotos różowy wykazuje również delikatne właściwości ściągające i antyseptyczne na przewód pokarmowy i pozytywnie wpływa na błonę śluzową żołądka i jelit.